این جملات بخشی از نامه اعتراضی سیدحسن خمینی به رییس سازمان صداوسیماست که با اشاره به پخش برنامهای مستندگونه به نام "شاخص" در دهه فجر 88 از شبکههای مختلف سیما منتشر شده است.
نوه پایهگذار جمهوری اسلامی ایران در این نامه، "شاخص" را برنامه ای دانسته است که "به گونه ای غیر صادقانه و تحریف آمیز، شخصیت جامع عارف کامل و مهربان و رهبری مقتدر امام خمینی(س) را مخدوش نموده است".
اشاره سیدحسن خمینی به شیوه پروریدن و انتقال پیام از سوی برنامهسازان سیماست که در عالم روزنامهنگاری آن را بهره گیری از تاکتیکهای خبری میخوانند.
هر انسانی به هنگام گفتوگو و دادوستد پیام با دیگران، خواسته یا ناخواسته از برخی تاکتیکهای خبری بهره میجوید و همین که از میان انبوهی از مباحث قابل گفتوگو، یکی را بر میگزیند و یا در انتقال آن احساسات خود را به کار میگیرد و یا اینکه به میل خود چیزی از آن میکاهد یا چیزی بدان میافزاید و از کاه، کوهی ساخته و کلاغی را چهلباره تکثیر میکند، در واقع به ماساژ پیام (Spinning the Message) روی آورده و تاکتیکهای خبری را به کار بسته است.
رسانهها نیز آگاهانه و هوشمندانه تاکتیکهای خبری را به کار میگیرند و گاه چنان پرشمار و اغراق آمیز از این تاکتیکها بهره میجویند که مخاطب عادی نیز هدفدار بودن شیوه روایت پیامها را در مییابد و بسیاری بر این گمانند که راویان "شاخص" نیز بر این شیوه بودند.
این راویان برای رسیدن به نتایجی زودرس و متناسب با شرایط کنونی کشور، بیش از هر چیز به پاره حقیقتگویی (To Release Facts Partially) روی آوردند و برابر با هدف مطلوب خود، به گزینش تنها بخشی از سیره و گفتههای رهبر فقید انقلاب دست یازیدند.
انتخاب جملاتی از امام خمینی(ره) بدون ذکر پس و پیش آن جملات و بیاشاره صادقانه به شأن نزول آن سخنان و یا مخاطبان اصلی کلام، بارها در این برنامه رخ مینمود آن چنان که آشکارا میشد دریافت که هدف از این تقطیع کلامی و افزودن گفتار متنی که از سوی گویندگان سیما ضمیمه آن میشود، ارایه تنها پاره ای از حقیقت به قصد مقایسه ای نادرست از شرایط زمانی و مکانی کشور است.
گاه نیز در این برنامه از میان انبوه رویدادهای رخ داده در دوران حیات رهبر فقید انقلاب و پیامهای وی، رخدادی خاص و یا پیامی ویژه انتخاب میشد و با درشتنمایی پیام (To Highlight Message) به برجستهسازی آن به منظور تطبیق با شرایط کنونی ایران پرداخته میشد و راویان به آسانی سوگیری خود را بر مخاطب آشکار میساختند.
از همین رو بود که با پخش برنامه "شاخص"، برخی دلسوزان بر این نوع استفاده ابزاری از آرا و اندیشههای امام خمینی(ره) هشدار دادند و بیتوجهی به دیگر گفتهها و زوایای زندگی ایشان را ناپسند دانستند. به باور این گروه، بیتوجهی راویان "شاخص" به دغدغه امام خمینی(ره) در رعایت حقوق مردم و احترام به ملت، میزان دانستن رأی ملت، نفی تحجر و تقدسمآبی ظاهری، ضرورت بیطرفی شورای نگهبان، ممانعت از ورود نیروهای مسلح به دسته بندیهای سیاسی، آزادی شهروندان در انتقاد از حاکمان و مواردی از این دست، نشانه بهرهگیری اغراق آمیز و انکارناپذیر "شاخص"سازان از تاکتیکهای خبری به سود جریانی خاص است که تداوم این شیوه، به تحریف و مخدوش شدن چهره پایهگذار جمهوری اسلامی در ایران خواهد انجامید.
"چه خوش است نکته دانی که سخن نگفته داند" و بیگمان رییس سازمان صداوسیما خود به صحت و درستی اعتراض سیدحسن خمینی باور دارد و میداند راویان "شاخص" چگونه شاخصی ارایه داده اند، هر چند که در پاسخ خود به این نامه اعتراضی، راه کوچه علی چپ را برگزیند!
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر